Videokonferencny prenos tyzdna absolventov matfyzu sa uskutocni technologiou VRVS (Virtual Rooms VideoConferencing System). Pre akademicke ucely je na Slovensku tato technologia k dispozicii k bezplatnemu pouzivaniu.

Co sa tyka hardveroveho vybavenia potrebujete minimalne zvukovu kartu s reproduktormi (resp. sluchatkami) - umozni vam to pocut a vidiet zucastnenych. K plnemu vyuzitiu videokonferencii je vhodne mat mikrofon a kameru pripojenu k pocitacu. Siet musi stihat zabezpecit prenos zvuku rychlostou 64 kb/s. Ak chcete vidiet prednasajuceho budete potrebovat 1000 kb/s. Pri sledovani aj ostatnych ucastnikov nutna prenosova kapacita este vzrastie.

VRVS funguje pod platformami Windows 95/98/ME/NT/2000/XP, Linux, Solaris, Irix a Mac. Vyuziva Sun Java Virtual Machine (verzia 1.4.1 alebo vyssia). Obycajne je sucastou Internet Explorera, da sa stiahnut zo stranok http://java.sun.com/. Prehliadac internetovych stranok musi umoznovat Java, Javascript, Cookies, Pop-up okna.

K pouzivaniu technologie VRVS sa treba zaregistrovat na stranke http://www.vrvs.org/. Po kliknuti na tlacidlo START sa skontroluje spravne nastavenie prehliadaca (Java, Javascript, Cookies, IP adresa). Objavi sa tlacidlo LOGIN a REGISTER. Pri registracii treba zadat prihlasovacie meno, heslo, e-mail. Polozku Community si nastavite na Slovakia, vyberte si vhodne casove pasmo a jazyk. Na uvedenu e-mailovu adresu obdrzite verifikacny e-mail.

Po zaregistrovani a prihlaseni sa je k dispozicii v sekcii DOWNLOAD subor potrebnych programov pre rozne operacne systemy - tzv. Main Package. Obsahuje MBONE programy VIC (prenos obrazu), RAT (prenos zvuku). Po ich nainstalovani by ste mali byt pripraveny na uskutocnovanie videokonferencii cez internet.

Prihlasenie k videokonferencii: tlacidlo START na stranke www.vrvs.org - tlacidlo LOGIN (prihlasenie) - tlacidlo ENTER - kliknutie na program virtualnej miestnosti. Otvori sa samostatne okno k spusteniu prenosu zvuku a obrazu - stlacte tlacidlo CONNECT VIC&RAT (ak chcete len pocuvat, zaskrtnite polozku AUDIO ONLY).

Na dalsich zalozkach su uvedene dalsie ovladacie tlacidla:

Zalozka PARTICIPANTS zobrazuje zoznam zucastnenych a umoznuje poslat im sukromnu spravu, tlacidlo OPEN otvara chat. - Pri slednovani prenosu TAM musite mat chat spusteny. Pomocou neho sa budu otvarat internetove stranky s obrazkami prave premietanych slajdov prezentecie. Chat bude tiez sluzit na organizovanie prenosu (napr. oznamy o zhorseni kvality zvuku, obrazu, ziadost o moznosti polozenia otazky, ...)

Dalsie presnejsie informacie najdete na stranke www.vrvs.org.